Download onze brochure
Download onze prijslijst
Bel voor meer informatie:
Tel. 088 - 888 7 444

Onbegrijpelijk..

Mijn Boom -= Een levende herinnering
Onbegrijpelijk..

Ze zeggen dat het goed is om soms je frustraties van je af te schrijven. Nou, laten we maar eens kijken of dat helpt…


Vanaf 2006 ben ik bezig met dit super mooie werk. Het is zo’n fijn gevoel om iets voor een ander te kunnen betekenen. Zeker als je voelt of als iemand uitspreekt hoeveel steun en troost ze ervaren in een hele zware en verdrietige periode van hun leven met dat wat je doet geeft dat heel veel voldoening.


Het vervelende alleen van mijn werk is dat niet alleen ik, maar dus ook de nabestaanden altijd afhankelijk zijn van anderen. Het is namelijk niet zo eenvoudig om in Nederland een boom te planten. In je eigen tuin mag je planten wat je wilt. Tenminste, als je bomen maar minimaal 2 meter van de erfafscheiding staan. (Dan heb je in een gemiddelde tuin in Nederland nog een strookje over van 1 tot 2 meter waar je mag planten wat je wilt.)
Wil je een boom ergens anders planten, ben je uiteraard afhankelijk van de eigenaar van de grond of je op zijn of haar terrein een boom mag planten. Dit kan zijn een bos of natuurgebied, een landgoed, park of plantsoen. Deze terreinen worden beheerd door grote natuurorganisaties, de landschappen, gemeentes en particuliere grondbezitters.
De twee grote natuurorganisaties en de 12 landschappen beheren samen zo’n 500.000 hectare aan bos, natuurgebieden en landgoederen. Daar zijn de gemeentes en andere instellingen nog niet in meegenomen. Bij elkaar zijn er naar schatting volgens de heer Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar European Forest Resources aan de Wageningen Universiteit zo’n 162.000.000 bomen in Nederland.

 

Afgelopen week las ik in de Telegraaf een artikel van Edwin Timmer dat kort gezegd volgens ecoloog Thomas Crowther het enige wat echt helpt tegen klimaatverandering is het planten van bomen. Hij heeft berekend dat als we wereldwijd 1000 miljard bomen zouden aanplanten (en er is ruimte genoeg zonder dat het ten koste gaat van vruchtbare landbouwgrond) het meer effect heeft als alle kostbare plannen die nu op tafel liggen en geeft het voldoende tijd voor de energietransitie die toch moet plaatsvinden gezien de aarde ons niet onuitputtelijk kan voorzien in fossiele brandstoffen.

Dan denk ik, daar wil ik met Mijn Boom een heel klein steentje aan bijdragen. Zeg maar waar de bomen geplant kunnen worden, dan ga ik dat regelen. Wij, of beter gezegd, de familie, of nog beter gezegd, de overledene geeft een boom cadeau aan de wereld. Na een leven lang genomen hebben van moeder aarde geeft diegene na het leven iets terug. Een boom. En dat is nou net waar de aarde geen genoeg van zou kunnen krijgen.
Je denkt dan bij jezelf dat de grote natuurbeschermers, gemeentes, landgoedeigenaren etc. je dankbaar plekken aanwijzen waar je een door hun gewenste boomsoort kan planten…

 

Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes die dit inzien en zijn ze niet alleen blij dat ze een boom ‘geschonken’ krijgen op een door hun gewenste plek, maar dat ze daarnaast ook een familie uit hun gemeente heel blij maken met een plek waar ze hun dierbare kunnen bezoeken in de vorm van een levende boom.

 

Toch zijn er nog heel veel gemeentes, landschappen, natuurbeheer- en beschermingsorganisaties waar ze dit nog niet helemaal begrijpen. De familie biedt naast de boom ook nog een donatie voor het betreffende gebied als extra ondersteuning voor het beschermen van de natuur en Mijn Boom geeft de nabestaanden zo mogelijk een lidmaatschap van een betreffende organisatie.
Dan denk je vast bij jezelf, met zo veel voordelen wordt er vast wel wat moeite gedaan om mee te denken en met locaties te komen waar bomen geplant kunnen worden…
Toch krijg ik te vaak tot mijn grote frustratie te horen, ‘Sorry, we hebben geen plek meer voor bomen’. Hoezo geen plek in dit honderden hectare grote gebied? Of, ‘Dit moet ik even overleggen met mijn collega’s, de wethouder of het management team’. Om vervolgens na drie keer nabellen en twee mailtjes te horen dat ze het toch maar niet doen, want misschien komt er ooit op die plek wel iets anders. Of, ‘klinkt heel mooi meneer, maar dan zult u eerst een omgevingsvergunning aan moeten vragen’. Een omgevingsvergunning??? Voor wat? Voor het planten van een boom?


We zijn soms een beetje gek geworden in Nederland of in ieder geval een beetje bang. Bang om een beslissing te nemen voordat het over drie schijven is goedgekeurd. Bang om een stap te zetten buiten de gebaande paden. Bang voor beren op de weg, terwijl we die bij mijn weten alleen in de dierentuin achter een metershoog hek of op National Geographic tegenkomen.
Kom op beleidsmakers, natuurbeschermers, boswachters en anderen die invloed hier in kunnen hebben. Doe je het niet voor de financiën, je ledenbestand, de nabestaanden of juist je eigen leden met deze behoefte, doe het dan voor jezelf, jouw dierbaren en de wereld, want met elke boom komen we een stukje dichter bij het gemeenschappelijke doel.
En als je dan denkt als ‘enige’ geen invloed hier op te kunnen hebben bedenk dan dat je sowieso niet de enige bent omdat er gelukkig al vele hier wel in geloven.
En als je denkt dat die ene boom het verschil niet zal maken? Als jij de enige bent die zijn huis goed isoleert, een paar zonnepanelen op het dak legt of de thermostaat een graadje lager zet, dan heeft het niet zo veel zin, maar met z’n allen…….

 


Deel dit artikel:


Lees ook:

Je laatste rustplaats in je eigen tuin? - 12-02-2019

Mijn Boom in de laatste levensfase - 08-06-2017

Hoe bomen met elkaar praten - 24-05-2017

Een afscheid of een nieuw begin? - 08-03-2017

De Lente komt eraan - 28-02-2017

Waarom een herinneringsboom bij Mijn Boom en niet in een Biologische urn of kartonnen koker met een zaadje... - 24-01-2017

'Karakter is als een boom en reputatie als zijn schaduw. De schaduw is wat we erover denken, maar de boom is de werkelijkheid' - Abraham Lincoln - 10-01-2017

'Hoewel een boom hoog kan groeien, keren de vallende bladeren terug naar de wortels' - spreekwoord in Maleisië - 25-10-2016


Wilt u meer informatie? Bel ons op tel. 088 - 888 7 444 of stuur ons een e-mail.