Veelgestelde vragen

Bekijk onze brochure Tarieven

Welke boom of heester kan ik kiezen?

In principe komen vrijwel alle boom- en heestersoorten in aanmerking om een herinneringsboom van te kweken. De meest geschikte bomen en heesters vindt u terug op de pagina boomkeuze.

Mag de as worden samengebracht bij een boom of heester?

Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat gebruik van as aan alle wettelijke normen voldoet.

Welke invloed heeft de as op bomen en heesters?

De as wordt door de boom gebruikt als voeding en heeft een positieve invloed op de pH waarde van de grond. Vrijwel alle voedingselementen die planten nodig hebben zitten in humane as. Het TNO rapport hiervan ligt ter inzage op de plantage.

Kan de as van een persoon gebruikt worden voor meerdere bomen en heesters?

Ja, dat is mogelijk. De as wordt dan afzonderlijk verdeeld over het aantal bomen of heesters. Het is dus mogelijk om voor meerdere familieleden een herinneringsboom te kweken.

Kan de as van twee personen gebruikt worden voor het kweken van een boom?

Ja, de as van twee personen kan samengevoegd en vermengd worden bij één boom of heester. Hierbij zou dan bijvoorbeeld gebruik gemaakt kunnen worden van een boom met meerdere stammen.

Moet alle as worden gebruikt voor het kweken van een herinneringsboom?

Nee, naast dat het afhankelijk is van welke boom of heester keuze er is gemaakt, is het ook afhankelijk van de grootte van de boom en kluit en uiteraard van de wensen van de nabestaanden. Overgebleven as kan weer in de asbus of urn meegenomen worden naar huis of kan in een biologisch afbreekbare urn worden meegeplant op de eindbestemming. Desgewenst kan Mijn Boom de asbus tot het moment van planten in bewaring houden.

Wat houdt de ceremonie of samenvoeging in?

Het samenbrengen van de asresten met speciale grond, waarna de boom in dit grond-asmengsel geplant wordt. De ceremonie kan door de nabestaanden onder begeleiding van een van onze medewerkers zelf worden uitgevoerd en invulling aan worden gegeven. Na de samenvoeging word de boom of heester verzegeld en gecertificeerd. Wanneer het niet gewenst is om aanwezig te zijn bij de samenvoeging, dan kan Mijn Boom dit zonder extra kosten voor u uitvoeren.

Kan de samenvoeging ook op een zelf gekozen plek plaatsvinden?

Naast dat de ceremonie plaats kan vinden in onze sfeervolle overdekte binnentuin in Nieuwveen, kunt u ook kiezen voor een andere locatie. Dit kan zijn bij u thuis, bij een locaal buurtclubhuis, crematorium of uitvaartondernemer. U dient zelf te zorgen voor de locatie en wij komen daarheen met de gewenste boom of heester en alle benodigdheden voor een eervolle ceremonie.

Hoe lang duurt de kweekperiode?

De kweekperiode duurt ongeveer 9 maanden. Dit is afhankelijk van de soort boom of heester die gekozen is en van het seizoen waarin de samenvoeging plaatsvindt.

Waar kan ik de boom of heester uiteindelijk planten?

Voor het planten van de boom in eigen tuin is geen toestemming nodig. Wanneer u de boom een plekje wilt geven in de vrije natuur, een begraafplaats of een park dan is er toestemming nodig van de eigenaar of beheerder. Mijn Boom kan u adviseren en begeleiden in de boomkeuze of plantlocatie.

Kan een boom of heester op een balkon geplaatst worden?

Bepaalde kleine boompjes en heesters kunnen in bakken op het balkon geplaatst worden. Graag adviseren wij u bij het maken van de juiste keuze.

Is het mogelijk de boom of heester te verplaatsen naar een andere locatie?

Binnen 5 jaar kan de boom of heester meestal nog meegenomen worden bij een eventuele verhuizing. Daarna word het wortelgestel vaak te groot. Er zijn mogelijkheden om de boom ook nog na 10 tot 15 jaar te verplanten, maar dan moet daar rekening mee worden gehouden tijdens het planten van de boom.

Wat gebeurt er als de boom of heester niet aanslaat?

Mijn Boom geeft volledige garantie. De bomen en heesters zijn vooraf gekeurd en wij werken met volledig gezond plantmateriaal. Indien de boom of Heester toch niet aanslaat, zullen wij het proces op onze kosten herhalen met de overgebleven as die bewaard is of in een biologisch afbreekbare urn is meegeplant. De afbraakperiode van deze urn ligt rond de 2-4 jaar. Als een boom eenmaal groeit, hoeft niemand zich zorgen te maken dat er iets mee gebeurt. Kijk om u heen in de tuin, een park of een bos. Een boom gaat niet zomaar dood en zeker niet een jonge, vitale en gezonde boom.

Mijn Boom plant herinneringsbomen voor overledenen op een
door u gewenste locatie in Nederland

Neem gerust contact op voor meer informatie over deze unieke asbestemming.

Contact